Pomoc i najczęściej zadawane pytania

Poniżej znajdziesz odpowiedź na najczęściej zadawane pytania. Jeśli nie znalazłeś satysfakcjonującej odpowiedzi na swoje pytanie, napisz do nas, a postaramy się rozwiać wątpliwości. Pisz na adres: pomoc@lokter.pl.

Czym jest misja?
Jak wykonać misję?
Dlaczego nie wszystkie czekiny zaliczają się do misji?
Jak zaprosić do grupy znajomych?
Jak korzystać z wersji mobilnej?
Jak korzystać z wersji webowej?
Jakie są zasady prywatności?
Czy rejestrując się z Facebooka lub Gmaila zapamiętujecie moje hasło?
Czy wszyscy widzą moje czekiny?
Jak pochwalić się czekinem na Facebooku?
Jak pochwalić się ukończoną misją na Facebooku?
Jak zostać właścicielem miejsca?
Jak dodać miejsce?
Jak zrezygnować z otrzymywania powiadomień mailem?
Jak liczymy ranking użytkowników?
Gdzie mogę zobaczyć swoje osiągnięcia?
Gdzie znajdę informację, jak wykonać misję?
Co można komentować?
Jak odbierać nagrody?



Czym jest misja?

Misja jest zbiorem zadań, które należy wykonać by zdobyć punkty, odznakę i nagrodę. Zadania polegają na czekinowaniu się w miejscach, pisaniu informacji o miejscach, czy wrzucaniu zdjęć. Misje są przypisane do pojedynczego miejsca lub grupy miejsc, dlatego przemieszczając się możesz w okolicy widzieć różne misje do wykonania. Dodatkowo misje mogą być aktywne w określonych godzinach, więc nie dziw się, że niektóre misje będą do wykonania o poranku, a inne późno w nocy.

powrót do listy pytań

Jak wykonać misję?

Misję możesz wykonać czekinując się odpowiednią liczbę razy, pisząc informacje na tablicach miejsc lub dodając zdjęcia. Dokładne zasady znajdziesz w opisie misji w sekcji “Jak wykonać”. W przypadku misji opartych o czekiny kluczowa jest odległość od miejsca. Tylko czekiny zrobione w odległości mniejszej niż 125 m zaliczamy do misji. Niektóre misje mogą również nakładać ograniczenia na odstęp czasowy między czekinami.

powrót do listy pytań

Dlaczego nie wszystkie czekiny zaliczają się do misji?

Do zaliczenia postępu w misji wymagamy, aby czekiny były robione gdy się przebywa w danym miejscu, co przekłada się na sprawdzanie, czy znajdujesz się nie dalej niż 250 m od danego miejsca.

Niektóre misje mogą również nakładać ograniczenia na odstęp czasowy między czekinami, np. w misji Szeryf postęp zaliczamy czekinom robionym nie częściej niż co 8h.

powrót do listy pytań

Jak zaprosić do grupy znajomych?

Aby zaprosić użytkowników do znajomych należy przejść do swojego profilu (pierwsza ikona na prawo od wyszukiwarki) i kliknąć link “Znajdź znajomych” znajdujący się w prawej sekcji profilu.

Następnie możesz sprawdzić, kto z Twoich znajomych z Facebooka lub Google jest już w Lokterze i zaprosić ich do grona swoich lokterowych znajomych. Dopiero po zaakceptowaniu zaproszenia użytkownik trafia na Twoją listę znajomych.

Obecnie zapraszanie do znajomych jest dostępne tylko z wersji webowej.

powrót do listy pytań

Jak korzystać z wersji mobilnej?

Aby korzystać z wersji mobilnej niezbędne jest hasło. Więc jeśli zarejestrowałeś się korzystając z Facebooka lub Google, to musisz przejść do ustawień/edycji profilu i ustawić hasło do logowania się w urządzeniu mobilnym.

Jeśli rejestrujesz się z urządzenia mobilnego, po podaniu maila i hasła od razu jesteś gotowy do używania Loktera.

Wersja mobilna do działania potrzebuję włączonych usług lokalizacji. Dokładność lokalizacji zależy od czynników, na które nie mamy wpływu, więc nie denerwuj się na Loktera, jeśli odczytana pozycja jest niedokładna.

powrót do listy pytań

Jak korzystać z wersji webowej?

Wersja webowa może działać analogicznie do wersji mobilnych pod warunkiem, że przeglądarka, której używasz umożliwia geolokalizację. Obecnie większość przeglądarek z wyjątkiem Internet Explorer daje taką możliwość. To, co musisz zrobić, to pozwolić przeglądarce, by Cię zlokalizowała. Dokładność lokalizacji zależy od czynników, na które nie mamy wpływu, więc nie denerwuj się na Loktera, jeśli odczytana pozycja jest niedokładna. Z doświadczenia wiemy, że jeśli korzystasz z internetu poprzez WIFI, to przeglądarka może Cię zlokalizować całkiem dokładnie.

Po zlokalizowaniu, możesz wykonywać czekiny, tak jakbyś korzystał z wersji mobilnej.

powrót do listy pytań

Jakie są zasady prywatności?

Jako użytkownik Loktera jesteś widoczny w trzech odsłonach:


  • profil publiczny: wszyscy widzą Twoją ostatnią aktywność, listę znajomych i osiągnięcia. Dodatkowo na tablicy miejsca wszyscy widzą informacje i zdjęcia, które tam umieściłeś. Możesz ukryć listę znajomych korzystając z ustawień prywatności w edycji profilu

  • profi dla znajomych: znajomi widzą całą Twoją aktywność, z wyjątkiem czekinów prywatnych

  • profll prywatny: profil widoczny tylko przez Ciebie, zawiera całą Twoją aktywność, łącznie z czekinami prywatnymi

powrót do listy pytań

Czy rejestrując się z Facebooka lub gmaila zapamiętujecie moje hasło?

Nie, ponieważ tak właściwie logujesz się do swojego konta w jednym z tych serwisów. W wyniku zalogowania Twój serwis wysyła do nas losowe kody umożliwiające późniejsze zalogowanie się w Lokterze. Te kody nie zawierają żadnych danych osobowych ani Twoich haseł.

powrót do listy pytań

Czy wszyscy widzą moje czekiny?

Nie. Jeśli zrobisz czekin publiczny jest on widoczny tylko dla Twoich znajomych i przez chwilę na stronie głównej (dopóki po Tobie nie zrobionych zostanie 6 innych aktywności w serwisie).

Jeśli zrobisz czekin prywatny, to nikt oprócz Ciebie go nie zobaczy.

powrót do listy pytań

Jak pochwalić się czekinem na Facebooku?

W zależności od wersji aplikacji możesz zaznaczyć chęć pochwalenia się czekinem przed jego wykonaniem (iPhone i wersja webowa), lub po (Android). Aby chwalić się czekinem przez wersję webową musisz zarejestrować się za pomocą Facebooka.

powrót do listy pytań

Jak pochwalić się ukończoną misją na Facebooku?

Po ukończeniu misji masz możliwość opublikowania odznaki za wykonaną misję na swojej tablicy. Przejdź do profilu, wybierz ukońcozną misję i opublikuj informację na Facebooku.

powrót do listy pytań

Jak zostać właścicielem miejsca?

Pracujemy nad tym. Już wkrótce będzie to możliwe.

powrót do listy pytań

Jak dodać miejsce?

Żeby dodać miejsce w wersji webowej przejdź do mapy okolicy i wybierz zakładkę “Miejsca” i dalej “Dodaj miejsce”. Na iPhonie dodaj miejsce z zakładki “Miejsca”. Wersja Android będzie oferowała taką możliwość wkrótce.

powrót do listy pytań

Jak zrezygnować z otrzymywania powiadomień mailem?

W ustawieniach swojego profilu odznacz opcję “Chcę dostawać mail, gdy pojawi się nowe powiadomienie”

powrót do listy pytań

Jak liczymy ranking użytkowników?

Za każdą aktywność w serwisie dostajesz punkty. Suma tych punktów zdobytych w ostatnich 60 dniach jest porównywana z punktami innych użytkowników. Na tej podstawie ustalamy ranking użytkowników Loktera. Taka zasada pozwala każdemu zdobyć najwyższe miejsca niezależnie od momentu przystąpienia do zabawy – trzeba tylko być bardzo aktywnym w ciągu ostatnich 60 dni.

powrót do listy pytań

Gdzie mogę zobaczyć swoje osiągnięcia?

Wszystko, co dotyczy Ciebie widać na Twoim profilu.

powrót do listy pytań

Gdzie znajdę informację, jak wykonać misję?

Wszystkie dane o misji znajdziesz w jej opisie.

powrót do listy pytań

Co można komentować?

Możesz komentować każdą aktywność swych znajomych oraz publiczne wypowiedzi umieszczane na tablicy miejsca.

powrót do listy pytań

Jak odbierać nagrody?

Jeśli w opisie misji jest informacja, że zwycięzca otrzymuje nagrodę, to aby z niej skorzystać, powinieneś udać się z odznaką do obsługi miejsca, w którym wykonałeś misję.

powrót do listy pytań